KAKO samoizolacija utječe na mentalno stanje?

Samoizolacija je jedna od najučinkovitijih mjera za sprečavanje širenja novog koronavirusa, ali je i mjera koja, prema riječima psihijatra Vesne Švab, utječe na svačije mentalno stanje. Dodala je da je svakodnevni teret loših vijesti dodatno opterećenje, a još gore je što ne poznajemo termin takvih mjera.


Prema riječima psihijatra, samoizolaciju lakše podnose oni koji nastave raditi unatoč epidemiji. “Iako rizikuju fizičko zdravlje, njihovo je duševno zdravlje bolje”.

Mjere poput ograničenog kretanja na javnim površinama, posao od kuće i slično, inače se mnogi suočavaju s promijenjenom svakodnevnicom. Obitelji i partnerstva koja nisu navikla provesti nekoliko dana zajedno na nekoliko kvadrata u takvim okolnostima mogu imati sukobe, a prema mišljenju psihijatra komunikacija je ključna. “Ali ovo je romantičan pogled na situaciju o kojoj imamo više ljudi za razgovor”, rekla je.


Po njezinim riječima, posebno je teško onima koji nemaju pristup internetu ili komunikacijskim alatima, jer je čak i u doba socijalne izolacije vrlo važno ostati u kontaktu, rekao je psihijatar. Na ljude također loše utječe činjenica da ne znamo rok trajanja tih mjera. Naime, ljudima je lakše prevladati određene teške situacije kad znamo kada će završiti – rekla je.

Ovih dana čak i loše vijesti, koje su u nekim slučajevima netočne, ne doprinose poboljšanju blagostanja. Prema riječima doktorice trebalo bi slijediti vjerodostojne vijesti, treba izbjegavati smjernice Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, vladine preporuke i poruke WHO-a, kao i portale s neprovjerenim informacijama. Stoga, ostanite kod kuće i čuvajte sebe i svoje najmilije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *