Ova Biljka Liječi Mnoge Bolesti. Nećete vjerovati na šta sve djeluje pozitivno.

Ova Biljka Liječi Mnoge Bolesti. Nećete vjerovati na šta sve djeluje pozitivno.

Timijan nije samo začin, već je stoljećima dokazano da ima ljekovita svojstva, a istovremeno ima vrlo važno mjesto u biljnosti, aromaterapiji i fitoterapiji.Ako biste šalicu jutarnje kave zamijenili šalicom čaja od timijana, ubrzo biste primijetili njegove pozitivne učinke.

Timotovo eterično ulje, destilirano iz lišća timijana, zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, izvrsno je za ublažavanje grlobolje, tonzila, kašlja, prehlade, alergijskog rinitisa, bolova u leđima, iritabilnih pokreta crijeva i mnogih drugih problema.

Timijan se može koristiti za pripremu ispiranja usta, kao i za probleme desni i upale usne i ždrijelne šupljine. Dodaje se hrani, pomaže u probavi masne hrane. Bogat je manganom koji sudjeluje u metaboličkim procesima. Masaža esencijalnim uljem timijana tonira kožu. Ima zaštitni učinak na srce, mozak i ublažava infekcije mokraćnog sustava. Timijan je posebno koristan u ublažavanju simptoma astme, bronhitisa i protiv kašlja.

Sastojci esencijalnog ulja timijana, posebno timol i karvakrol, uvijek se izlučuju kroz pluća, bez obzira na način primjene, i tako imaju antiseptički učinak. Oni također imaju blagi nadražujući učinak, ali samo u mjeri u kojoj stimuliraju sekretorne stanice u dišnim putevima i kretanje cilijarnog epitela u bronhijima. Timijan ima i spazmolitički učinak, jer opušta glatke mišiće u bronhijama, a istovremeno pomaže u razrjeđivanju guste sluzi u produktivnom kašlju i na taj način olakšava iskašljavanje.

medeno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *